Clasificarea celor mai comune afectiuni dentare

1. Respiratie urat mirositoare. Daca suferiti de respiratie urat mirositoare, nu sunteti singur. Respiratia urat mirositoare, cunoscuta si sub numele  de halitoza, poate fi de cele mai multe ori stanjenitoare.

Conform unor studii recente,aproximativ 85% dintre persoanele cu probleme de halena sufera de afectiuni dentare. Afectiuni ale gingiilor, carii, cancer bucal, gura uscata si bacterii pe limba sunt doar unele dintre afectiunile dentare care cauzeaza respiratia urat mirositoare. Apa de gura nu va rezolva ci va masca respiratia urat mirositoare. Daca suferiti de respiratie urat mirositoare cronica, va recomandam sa va adresati unui dentist care va identifica aceste probleme.

2. Carii ale dintilor. Stiati ca afectiunile denumite carii sau cavitati sunt cele mai raspandite afectiuni dentare? Cariile dentare apar atunci cand tartrul, acea substanta lipicioasa care se formeaza pe dinti, se combina cu zaharuri si/sau amidonul din alimentele pe care le consumam. Aceasta combinatie produce acizi care ataca smaltul dintelui. Cea mai buna metoda de prevenire a aparitiei cariilor este perierea dintilor de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si vizite periodice la dentist. Mancarea sanatoasa si evitarea alimentelor cu un continut mare de amidon sau zahar sunt de asemenea utile in prevenirea aparitiei cariilor.

iStock_000016075689XSmall

3. Boala parodontala. Studiile arata ca boala parodontala, cunoscuta si sub numele de boala gingiilor, este corelata cu atacurile cerebrale si infarcturi. Aceasta reprezinta o infectie a gingiei. Este de asemenea una dintre cauzele principale in caderea dintilor la adulti. Exista doua stagii majore ale bolii gingiei: gingivita si periodontita. Vizitele periodice la dentist si o igiena orala corespunzatoare joaca un rol foarte important in prevenirea bolilor gingiei.

4. Cancerul bucal. Este o forma grava si mortala care afecteaza milioane de oameni. Fundatia Oral Cancer Foundation estimeaza ca in SUA in fiecare ora o persoana moare de cancer bucal. Peste 300.000 de noi cazuri de cancer bucal sunt diagnosticate anual in lume. Aceasta afectiune grava care afecteaza gura, buzele sau gatul este de cele mai multe ori tratabila daca este diagnosticata si tratata in stadiile timpurii.

5. Herpesul. Reprezinta o infectie virala localizata la nivelul gurii si al gingiilor, determinat de virusul herpex simplex de tip 1 sau ca urmare a variantei genitale.De obicei, dureaza cel mult doua saptamani. Cele mai comune sunt provocate de febra, ulcer, raceala etc.

6. Eroziunea dintilor. Reprezinta pierderea structurii dintelui si este cauzata de atac acid asupra smaltului dintelui. Semnele si simptomele variaza, de la sensibilitate la probleme grave cum ar fi craparea dintelui. Aceasta este mai comuna decat se crede dar poate fi usor tratabila.

7. Dinti sensibili. Sensibilitatea dintilor este o problema comuna care afecteaza milioane de oameni. De fapt, reprezinta acea durere sau disconfort in cazul alimentelor dulci, aer rece, bauturi fierbinti, bauturi reci si inghetata. Uneori chiar si la periere sau la folosirea atei dentare. Vestea buna este ca se poate trata.

8. Dureri de dinti si urgente stomatologice. Nu credem ca exista ceva mai rau decat durerea de dinti. Daca unele dintre aceste cazuri pot fi preintampinate prin controale periodice la dentist, stim ca acestea pot fi si accidentale. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le poti face inainte de a merge la dentist.

9. Zambet neatractiv. Desi un zambet neatractiv nu poate fi considerat o “problema stomatologica”, este totusi o problema pentru cei care nu sunt fericiti cu propriul zambet. De aceea, multi pacienti solicita tratament stomatologic. Un zambet neatractiv poate influenta in mod negativ stima de sine. Din fericire, tehnologiile si descoperirile din ultimii ani ofera posibilitatea ca fiecare dintre noi sa aiba un zambet frumos. Fie ca este vorba de albirea dintilor, implanturi dentare, ortodontie sau alte procedee de cosmetica dentara, ai sanse sa capeti zambetul viselor tale.

Asta nu e tot.
Iti mai recomandam si