Inima si dintii – este vreo legatura?

Cercetatorii medicali au descoperit in ultimii ani ca exista cu siguranta o legatura intre afectiunile dentare (ex. gingivita) si predispozitia la boli cardiace. Exista din ce in ce mai multe dovezi ca o simpla radiografie panoramica – imagini frontale unghi obtuz pentru a stabili conditia dintelui si a zonei proxime a maxilarului poate fi un sistem prematur de avertizare a riscului cardiac.

Cativa cercetatori din cadrul University of Buffalo School of Dental Medicine, au studiat 818 dinti si radiografii maxilare ale indienilor Pima din Arizona au descoperit ca cei care aveau tartru in arterele carotide erau de doua ori mai expusi la boli cardiace. In mod normal, tartrul este prezent la doar 3 procente din totalul populatiei.

Un studiu anterior a 2.700 pacienti cu probleme dentare a prezentat depozite de tartru pe fiecare parte a arterelor carotide, ceea ce a putut fi vizibil in radiografiile dentare si maxilo-faciale.

Este clar ca radiografiile vor evidentia arterele carotide care transporta sangele de la inima la creier si revers – astfel incat dentistii trebuie sa recunoasca aceasta ca un aparat de masurare a riscului pentru boli vasculare. Daca se evidentiaza urme de calciu in radiografiile dentare, pacientul trebuie informat de urgenta pentru a se adresa medicului cardiolog.

IMPORTANT: Nu asteptati! Viata si sanatatea dumneavoastra sunt mai pretioase, nu doar pentru dumneavoastra, ci si pentru cei care va iubesc.

iStock_000008377727XSmall

Asta nu e tot.
Iti mai recomandam si