fbpx
preloader

Luni-Vineri: 9:00 – 19:00

Sâmbătă: 9:00 – 15:00 Tătărași / Urgențe

+40 736 510 295

+40 735 510 295

Există viață după implantul dentar?

Da, m-am chinuit mult să obțin gluma din titlu…nu mă huiduiți. Nu am pretenția că dețin adevărul absolut în ceea ce privește parodontologia sau stomatologia. Pe acest blog îmi expun părerile mele profesionale bazate pe experiența acumulată până acum. Este posibil să mă înșel în privința unor informații sau, în timp, să aflu informații noi care să contrazică ceea ce știu până acum. Nu vă stresați, dacă lumea mea profesională va fi dată peste cap de vreo informație, vă anunț imediat, să nu fiu singura.

Revenind la subiectul de astăzi, și anume, ce facem mai departe după inserarea implantului? După ce trec cele 6-9 luni de integrare osoasă a implantului, ce se întâmplă cu acesta?

Dacă totul a mers conform planului și implantul este integrat în os – fără mobilitate, cu os și gingie fixă de jur împrejur – atunci nu rămâne decât să fie descoperit. Descoperirea unui implant înseamnă îndepărtarea gingiei ce acoperă șurubul implantului. Odată îndepărtat acest șurub, în locul său se înșurubează o piesa metalică (capă de vindecare sau de cicatrizare), al cărei scop este de a forma gingia în jurul viitoarei coroane.

Descoperirea implantului se poate face prin mai multe metode, unele mai puțin invazive, altele mai mult, in funcție de situație și de priceperea medicului. În alte cazuri, implanturile nu trebuie sa fie descoperite, fie din cauza tehnicii utilizate (implanturile cu marginea la nivelul gingiei – tissue level) sau pentru că acea capă de care povesteam mai sus a fost aplicata odată cu inserarea implantului. Situația din urmă se întâlnește în cazul în care implantul se inseră imediat după extracția dintelui pe care îl înlocuiește, când nu există gingie atașată suficientă pentru a acoperi implantul sau când e vorba de zona vizibilă a zâmbetului și dorim să pregătim lucrurile din timp. BTW, știați că nu e ok să tragi gingia pasiv mobilă/mobilă (adică aia din obraz) peste implant? Altfel, se crează doar probleme, funcționale și estetice, pentru mai târziu. Gingia atașată pe os și pe dinte/implant e cea mai importantă pentru succesul in timp al implantului. Dar nu e singura…

Bun, acum am descoperit implantul…ce urmează? În general, se așteaptă câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de metoda de descoperire, după care zona se amprentează (se ia un mulaj, un negativ al zonei, pe baza căruia se va turna din ghips un model al situației existente).

Ce coroană alegem? Variantele sunt deobicei între ceramică pe schelet metalic sau ceramică pe schelet de zirconiu (fără metale clasice), între coroană cimentată și coroană înșurubată.

Care este varianta ideală? După mine, coroana de ceramică pe zirconiu pentru zona estetică și coroană ceramică pe schelet metalic pentru zonele laterale, ideal înșurubată (fixarea coroanei pe implant se face printr-un șurub, mascat cu material compozit, coroana și bontul făcând corp comun). Uneori, e posibil ca implantul să nu aibă poziționarea ideală (din varii motive ce țin de situația osului, a bugetului pacientului, condițiilor operatorii etc.). Atunci e posibil ca tehnicianul să nu poată compensa angulația implantului astfel încât să poată fi fixată prin înșurubare. Se alege varianta cimentată, când doar bontul se înșurubează pe implant, coroana fiind fixata prin intermediul unui ciment special, provizoriu de lungă durată, pe acel bont. Avantaje? Estetică mai bună, ne mai trebuind să se mascheze capătul șurubului. Dezavantaje? Risc mai mare de periimplantită, dacă nu se cimentează inteligent, cu izolare bună și NU cu ciment definitiv (de tip glassionomer, de ex.). Pătrunderea și menținerea cimentului sub gingia din jurul implantului este principala cauză de periimplantită.

Ca o regulă, coroana de pe un implant trebuie să respecte câteva reguli:

– să fie bine adaptată pe platforma implantului (chestie verificabilă radiografic);

– să permită curățarea și autocurățarea (adică să respecte unghiul dintre coroana dintelui și gingie, iar mijloacele adjuvante – duș bucal, ață dentară sunt obligatorii!);

– să poată fi oricând îndepărtată pentru a permite verificarea implantului (asta trebuie să se întâmple o dată la 6 luni – 1 an);

– evident, să refacă funcția și estetica (pacientul să se poată folosi de ea, iar integrarea estetică trebuie să fie cât mai bună).

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole similare

ÎNGRIJIREA DINȚILOR ÎN TIMPUL SARCINII

Îngrijirea dinților este extrem de importantă în timpul sarcinii, întrucât schimbările hormonale care au loc în această perioada pot afecta în mod serios sănătatea dentară.

TABLETA DE SANATATE – TVR 3

Dr. Bogdan Dragomir –  Medic Primar Ortodontie și Ortopedie Dento Facială a fost invitat la emisiunea Tableta de sănătate de la TVR 3 și ne-a

Există viață după implantul dentar?

Da, m-am chinuit mult să obțin gluma din titlu…nu mă huiduiți. Nu am pretenția că dețin adevărul absolut în ceea ce privește parodontologia sau stomatologia.

ANUNȚ LANSARE PROIECT

PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN Axa prioritară 6: Educație și competențe Prioritatea de investiții 10.iv: Îmbunătățirea utilității sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, facilitarea