fbpx
preloader

Luni-Vineri: 9:00 – 19:00

Sâmbătă: 9:00 – 15:00 Tătărași / Urgențe

+40 736 510 295

+40 735 510 295

Hipersensibilitate dentară – cauze și tratament

Cu siguranță, cei mai mulți dintre noi au simțit ce înseamnă sensibilitatea dentară – fie în contact cu alimente foarte reci sau foarte calde, fie după o igienizare sau o albire.

Hipersensibilitatea dentară este o situație extremă, în care pacientul resimte o sensibilitate exagerată la stimuli obișnuiți. Astfel, o simplă băutură rece sau o înghețată pot produce o durere extremă. Pacientul ajunge astfel să evite anumite alimente sau activități care pot declanșa disconfortul.

Principalele cauze ale hipersensibilității dentare sunt:

– retracțiile gingivale – acestea duc la descoperirea mai mult sau mai puțin a rădăcinii dintelui, cu expunerea stratului ce o acoperă. Acest strat este mai slab mineralizat și prin urmare, protejează mai puțin de transmiterea stimulilor de orice fel (rece-cald, dulce-acru).

-fisuri sau fracturile ale smalțului – acestea sunt întreruperi ale continuității smalțului până la nivelul dentinei (stratul de sub smalț, mai slab mineralizat). De cele mai multe ori nu sunt vizibile cu ochiul liber sau doar în anumite situații.

-leziunile noncarioase – sunt pierderi de smalț situate la nivelul gingival al coroanei sau pe suprafața ocluzală a dintelui (suprafața pe care mușcăm). Sunt determinate de unele obiceiuri vicioase (periaj agresiv, orizontal), bruxism sau traume ocluzale.

– albiri dentare repetate, agresive, care determină demineralizări excesive ale smalțului.

– surfasaje agresive, cu instrumentar rigid, care îndepărtează inutil de mult din stratul extern al rădăcinii.

– afecțiuni generale care pot determina demineralizări ale smalțului – reflux gastroesofagian, afecțiuni alimentare, probleme de metabolism mineral, diabetul zaharat etc.

Nivelul hipersensibilității nu este direct proporțional cu gravitatea leziunii, astfel încât, de exemplu, o retracție de până la 1 mm poate să creeze o hipersensibilitate mai mare decât o leziune la colet, vizibilă cu ochiul liber. Aici intervine pragul personal de durere, capacitatea regenerativă a pulpei dentare și dimensiunea camerei pulpare.

Tratamentul acestei afecțiuni nu este niciodată simplu. Uneori este nevoie de un tratament mai puțin conservator și/sau biologic pentru a rezolva situația.

Principalele metode de tratament a hipersensibilității dentare sunt:

– tratamentul recesiunii gingivale prin metode de chirurgie plastică parodontală (grefe conjunctive sau epitelioconjunctive, substituenți, lambouri avansate sau tunelizare, în funcție de situație);

– tratamentul leziunilor necarioase prin obturații sau reconstituri din material compozit (practic, plombe dentare);

– sigilări ale fisurilor, acolo unde este posibil;

– în cazuri de abrazii majore, traume ocluzale, maloculzii, dinții pot fi refăcuți și protejați prin coroane dentare, obținându-se astfel și o echilibrare a ocluziei;

– educarea unui periaj protectiv, cu pauză de 20 de minute intre consumul de alimente și periaj (pentru a putea permite remineralizarea naturală a smalțului);

– gutiere împotriva bruxismului;

– sedințe mai rare de albire, cu remineralizare imediată cu geluri specifice;

– remineralizările cu geluri pe bază de săruri minerale de calciu, magneziu, stronțiu, în gutiere pe timpul nopții;

– tratamente de desensibilizare cu laser diodă sau Er YAG;

– tratamentul sau echilibrarea afecțiunilor generale care pot stimula apariția hipersensibilității;

– orice combinație a tratamentelor enumerate mai sus, în funcție de caz.

Netratată, o hipersensibilitate activă și acută poate duce, prin pusee repetate, la necroza (moartea) nervului dentar. Aceasta aduce după sine posibile complicații infecțioase – pulpite cronice, abcese. Programează-te la o consultație pentru a scăpa de problema hipersensibilității.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole similare

ÎNGRIJIREA DINȚILOR ÎN TIMPUL SARCINII

Îngrijirea dinților este extrem de importantă în timpul sarcinii, întrucât schimbările hormonale care au loc în această perioada pot afecta în mod serios sănătatea dentară.

TABLETA DE SANATATE – TVR 3

Dr. Bogdan Dragomir –  Medic Primar Ortodontie și Ortopedie Dento Facială a fost invitat la emisiunea Tableta de sănătate de la TVR 3 și ne-a

Există viață după implantul dentar?

Da, m-am chinuit mult să obțin gluma din titlu…nu mă huiduiți. Nu am pretenția că dețin adevărul absolut în ceea ce privește parodontologia sau stomatologia.

ANUNȚ LANSARE PROIECT

PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN Axa prioritară 6: Educație și competențe Prioritatea de investiții 10.iv: Îmbunătățirea utilității sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, facilitarea