fbpx
preloader

Luni-Vineri: 9:00 – 19:00

Sâmbătă: 9:00 – 15:00 Tătărași / Urgențe

+40 736 510 295

+40 735 510 295

ÎNGRIJIREA DINȚILOR ÎN TIMPUL SARCINII

Îngrijirea dinților este extrem de importantă în timpul sarcinii, întrucât schimbările hormonale care au loc în această perioada pot afecta în mod serios sănătatea dentară. În plus, afecțiunile gingivale au capacitatea de a interveni în procesul de dezvoltare fetală pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Astfel, pentru a evita situațiile de acest gen, este recomandat ca încă din perioada de preconcepție să efectuați un control stomatologic, în cadrul căruia să beneficiați de o curățare profesională a dinților, iar sănătatea gingiei dumneavoastră să fie analizată cu multă atenție.

Deși multe dintre viitoarele mămici pot pierde acest lucru din vedere, este important ca în momentul în care ați primit confirmarea sarcinii, să faceți cunoscut acest lucru chiar și medicului stomatolog. În acest sens, în timpul primului trimestru și în a doua jumătate a celui de-al treilea trimestru de sarcină, tratamentul dentar trebuie evitat, întrucât aceste proceduri pot influența dezvoltarea și sănătatea fetală. De asemenea, orice extracție trebuie amânată până după momentul sarcinii. Cu toate acestea, în timpul trimestrului 2 controalele de rutină pot fi efectuate (și acest lucru chiar este recomandat), astfel încât să existe certitudinea că afecțiunile severe au fost prevenite.

În cazul în care grețurile matinale fac insuportabil gustul pastei de dinți și implicit acest lucru vă împiedică să vă curățați corespunzător dinții, este bine să achiziționați un produs cu un gust estompat. În plus, este bine să folosiți apă curată, sau apă de gură (în funcție de ceea ce tolerează organismul dumneavoastră) pentru igiena cavității bucale, acest lucru fiind cu atât mai important dacă incidența stărilor de vomă este mare.

Alimentația joacă, la rândul său, un rol deosebit de important în ceea ce privește atât igienă orală în timpul sarcinii, cât și pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Astfel, este bine ca în cele 9 luni de sarcină să evitați gustările cu un conținut mare de zahăr. Deși poftele pentru dulciuri au o incidența mare în această perioadă, medicii specialiști susțin că zaharurile duc la degradarea sănătății dinților, această condiție medicală fiind transmisă și fătului.

Încercați, în schimb, să vă orientați spre o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și substanțe nutritive și minerale. În plus, spre sfârșitul primului trimestru de sarcină, dinții fătului încep să se dezvolte, motiv pentru care alimente precum produse lactate, brânză sau iaurt, oferă organismului substanțele necesare dezvoltării corespunzătoare a dinților, gingiilor și a sistemului osos.

În cazul în care în timpul sarcinii dezvoltați condiții medicale precum gingivită de sarcină sau hiperplazie gingivală care ia aspecte tumorale, denumite tumori de sarcină, este recomandat să vă adresați medicului stomatolog în cel mai scurt timp după nașterea copilului dumneavoastră.

Cu toate că sarcina poate reprezenta o grea încercare pentru sănătatea dentară a unei femei, cu puțină disciplină și un plus de atenție asupra igienei orale și a alimentației, cele 9 luni în care fătul să dezvoltă în pântece vor trece fără incidente majore în această privința.

Ți se pare că dantura ta suferă schimbări în timpul sarcinii? Programează-te pentru o consultație și scapă de incertitudine și stres.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole similare

ÎNGRIJIREA DINȚILOR ÎN TIMPUL SARCINII

Îngrijirea dinților este extrem de importantă în timpul sarcinii, întrucât schimbările hormonale care au loc în această perioada pot afecta în mod serios sănătatea dentară.

TABLETA DE SANATATE – TVR 3

Dr. Bogdan Dragomir –  Medic Primar Ortodontie și Ortopedie Dento Facială a fost invitat la emisiunea Tableta de sănătate de la TVR 3 și ne-a

Există viață după implantul dentar?

Da, m-am chinuit mult să obțin gluma din titlu…nu mă huiduiți. Nu am pretenția că dețin adevărul absolut în ceea ce privește parodontologia sau stomatologia.

ANUNȚ LANSARE PROIECT

PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN Axa prioritară 6: Educație și competențe Prioritatea de investiții 10.iv: Îmbunătățirea utilității sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, facilitarea