fbpx
preloader

Luni-Vineri: 9:00 – 19:00

Sâmbătă: 9:00 – 15:00 Tătărași / Urgențe

+40 736 510 295

+40 735 510 295

Radiologie

Radiografiile dentare sunt necesare pentru a stabili un diagnostic dentar corect și complet.

Radiografia poate fi caracterizată ca fiind o etapă indispensabilă medicului stomatolog în stabilirea unui diagnostic precis, întrucât aceasta relevă detalii care pot determina natura unei intervenții asupra danturii și chiar un întreg plan de tratament.

Rolul radiografiei dentare este considerat a fi unul dublu:

  • pe de-o parte, în momentul în care simpla consultație nu scoate la iveală în întregime problemele dentare ale pacientului, aceasta este răspunsul la întrebările pe care medicul stomatolog încep să și le adreseze. Fără semne evidente la nivelul danturii sau al gingiei, medicul nu poate trage o concluzie doar pe baza mențiunilor pacienților în legătură cu disconfortul sau cu durerile care i-au adus în cabinet.
  • pe de altă parte, prin faptul că afecțiunile pot fi detectate din timp, pentru a li se aplica tratamentul potrivit, radiografia este cel mai mare factor de prevenție. Pentru a descoperi carii dentare sau alte structuri invizibile la suprafața măselelor, măsele de minte în fază incipientă, pierderi osoase sau orice alte afecțiuni care nu pot fi observate cu ochiul liber, medicul are nevoie de o radiografie cât mai precisă.

 

Afectează radiografia organismul?

Pentru a fi ușor de înțeles, doza medie zilnică de radiație cosmică, pătrunsă prin atmosfera planetei, pe care fiecare dintre noi o absorbim, oscilează între 5 și 8 microsieverți. Comparativ, în timpul unei expuneri pentru o radiografie dentară clasică, pacientul absoarbe 5 microsieverți de radiații, iar în timpul unei radiografii digitale, unul singur – o cantitate neglijabilă, fără efecte notabile pe termen lung asupra sănătății.

Contrar opiniei generale, radiografia dentară nu afectează organismul la fel de mult pe cât o fac celelalte tipuri.